Viski Dünyasının Sert Ferdi;
Cask Strength”
Bazı
şeyler vardır hayatta, tüketilmeye kıyılamaz. En özel anlara saklanır. El
yordamıyla bulunamayan bir şeydir çünkü. Bulunduğunda değerine değer katılır.
İşte size böyle bir şeyden bahsedeceğim. “Cask
Strength”
Geçtiğimiz
ay asillerin içkisi “Malt Whisky”den
bahsetmiştim. Değerinden ve içim şekillerinden dem vurmuştum. Şimdi ise maltın
daha da özüne inmek istiyorum. Bir ülke düşünelim, her yanı viski
üreticileriyle dolu. Bölgeler ve şehirler, dört bir yanında kurulmuş damıtım
evleri. Damıtım evleri düşünün, içerisinde yüzlerce fıçı mevcut. Viski böyle
geliyor genelden özele doğru. Şimdi bahsedeceğim şey ise en özeli. O damıtım
evlerindeki tek fıçıdayız. Hazır mısınız?
Çoğu
tutku gibi viskide de zaman geçtikçe öğrenilen kalıplar, çeşitler ve en özele
doğru giden bir serüven vardır. Bilindik İskoç viskilerini pek çoğumuzun ezbere
saydığı da malum. Daha ileriye gidip, biraz üst tabakada bizleri maltlar
karşılar. Sonra single maltlar ile kendimizi özel hissedebiliriz. “Cask Strength” diye adlandırılan ürün
grubu ise bu işin vardığı son nokta diyebiliriz. Viski üreticileri maltı
yaparken çeşitli fıçılardan aldıkları viskiyi karıştırarak ve su ekleyerek bu
işlemi gerçekleştiriyor. “Single Cask”
denilen tür sadece tek fıçıdan ürün alınarak yapılıyor. Aynı zamanda herhangi
bir alkol düşürülme çabasına da girilmiyor. Bu şekliyle şişelenen ve piyasaya
sürülen tüm ürünlere “Cask Strength”
diyebiliriz. Başka bir deyişle diğer üretilen tüm viskiler su katılarak ve
karıştırılarak alkol oranları orijinalinden aşağıya çekiliyor. Bu çekilme
işleminde % 60’lardan, % 40’lara bir düşüş yaşanıyor. Zira piyasada damağımıza
dokunan ve içiş performansımızı kolaylaştıran en temel etken de bu. “Cask Strength”ler ise % 55 ile % 65
oranına kadar varan alkol oranlarıyla en sert benim diye haykırıyor. Bilindiği
üzere viski hali hazırda sert içkiler sıralamasında yukarılarda yer alıyor.
Bunun üzerine özel bir çaba daha binince, içimi zor ama saf bir emek çıkıyor
karşımıza. Pek hunharca harcanacak bir şey gibi gelmiyor insana ve çok da
havalı duruyor aslında. Tek bir fıçıdan çıkmış bir “özerk” lezzet. Diğerleriyle aynı kefeye girmiyor, kabullenmiyor
kimseyi. Bir duruşu olduğu kesin, cesaret istiyor içicisinden. Her yerde
bulunmam, bana özel bir çaba harcamalısınız bulmak için diyor. Ayrıca fiyatım
da yüksek diye ekleyiveriyor. Son yıllarda çok kullandığımız bir kavram var ya
hani; “seçilmişlik” İşte bu da viski
dünyasının seçilmişi...
Bilindik
içkiler gibi marketlerde falan kendisini bulmak bir hayli zor. Zaten fiyat olarak
da normal malt veya blend İskoç’ların iki katı fiyatına. Ama yinede internet
üzerinden satışı yüksek miktarda var. İngiltere veya İskoçya’ya giden
birilerinden istenecek bir şey varsa işte o bir şişe “Cask Strength” olacaktır. Bu türün pahalı oluşunun ana sebebi
üretim maliyetinin fazla olması. O fıçıdan sulandırılarak daha fazla ürün
çıkartmak yerine saf halinin satılması elbette maliyeti arttırıcı ana etken.
İçerken eklenecek su ile damıtım evinin yapmadığını siz yapabilirsiniz. Yeni içicilerine
tavsiyem bu yönde, zira alkol oranı hayli yüksek biraz yumuşatmakta yarar var.
Genel
olarak içiş şekline gelirsek. Normal bir “single
malt”da yaptığımız bir kaç damla ile aromasını çıkartma işlemini bu tür
içinde yapabiliriz. Hali hazırda sizi “Cask
Strength” bir malta ulaştıran bir tutku gelişmişse zaten, onu en özel anınıza saklayacağınız
kaçınılmaz.
Sadece
“Scotch Whisky” üreticileri bu
yöntemi kullanarak sert alkollü bu türü piyasaya sürmüyor. Eğer bir İrlanda
viskisi tüketicisi iseniz ve normalüstü bir şey istiyorsanız onlarında “Cask Strength” ürünleri mevcut. “Bourbon” üreticilerinin de bu yönde
ciddi çalışmaları var. Fakat en kalabalık çeşitleme yine İskoçya ürünlerinde
yer alıyor.
Son
söz olarak şunu söylemek istiyorum; ne kadar tiryaki olursa olsun, viski
içicilerinin yüzde 95’i içtiğinin ne olduğunu anlayamıyor. Böylesine
çeşitlemenin çok zengin olduğu viski dünyasında, kendi yolunuzu bulmak, bu yolu
bulurken uğrayacağınız duraklarda aldığınız her yudumda derin keyiflere imza
atmak sizin elinizde. İyi terbiye edilmiş bir damak ile “Cask Strength” deneyimini yaşamak unutulmaz olacaktır. Unutmayın,
hiçbir viski birbirine benzemez, bu tek fıçıdan çıksa dahi…
Cask Strength Viskinin dogal alkol oraninin yaninda baska bir avantaji daha var,örnegin resimde görülen Macallanin (bir litreliktir o sise)Fiyati 4-5 sene önce 59 Euroydu,yüzde 50 suyla inceltirsek iki sise 10 yillik Macallan sahibi oluyoruz :) .Bu arada viski icen arkadaslara bir tavsiyem olacak % 40 üzeri alkol iceren viskileri suyla inceltmekten cekinmesinler.Bu sayede gercekten viskinizin keyfine varabilirsiniz.
YanıtlaSil