27 Nisan 2014 Pazar

Viski Dünyasının Sert Ferdi;
Cask Strength”

Bazı şeyler vardır hayatta, tüketilmeye kıyılamaz. En özel anlara saklanır. El yordamıyla bulunamayan bir şeydir çünkü. Bulunduğunda değerine değer katılır. İşte size böyle bir şeyden bahsedeceğim. “Cask Strength



Geçtiğimiz ay asillerin içkisi “Malt Whisky”den bahsetmiştim. Değerinden ve içim şekillerinden dem vurmuştum. Şimdi ise maltın daha da özüne inmek istiyorum. Bir ülke düşünelim, her yanı viski üreticileriyle dolu. Bölgeler ve şehirler, dört bir yanında kurulmuş damıtım evleri. Damıtım evleri düşünün, içerisinde yüzlerce fıçı mevcut. Viski böyle geliyor genelden özele doğru. Şimdi bahsedeceğim şey ise en özeli. O damıtım evlerindeki tek fıçıdayız. Hazır mısınız?

Çoğu tutku gibi viskide de zaman geçtikçe öğrenilen kalıplar, çeşitler ve en özele doğru giden bir serüven vardır. Bilindik İskoç viskilerini pek çoğumuzun ezbere saydığı da malum. Daha ileriye gidip, biraz üst tabakada bizleri maltlar karşılar. Sonra single maltlar ile kendimizi özel hissedebiliriz. “Cask Strength” diye adlandırılan ürün grubu ise bu işin vardığı son nokta diyebiliriz. Viski üreticileri maltı yaparken çeşitli fıçılardan aldıkları viskiyi karıştırarak ve su ekleyerek bu işlemi gerçekleştiriyor. “Single Cask” denilen tür sadece tek fıçıdan ürün alınarak yapılıyor. Aynı zamanda herhangi bir alkol düşürülme çabasına da girilmiyor. Bu şekliyle şişelenen ve piyasaya sürülen tüm ürünlere “Cask Strength” diyebiliriz. Başka bir deyişle diğer üretilen tüm viskiler su katılarak ve karıştırılarak alkol oranları orijinalinden aşağıya çekiliyor. Bu çekilme işleminde % 60’lardan, % 40’lara bir düşüş yaşanıyor. Zira piyasada damağımıza dokunan ve içiş performansımızı kolaylaştıran en temel etken de bu. “Cask Strength”ler ise % 55 ile % 65 oranına kadar varan alkol oranlarıyla en sert benim diye haykırıyor. Bilindiği üzere viski hali hazırda sert içkiler sıralamasında yukarılarda yer alıyor. Bunun üzerine özel bir çaba daha binince, içimi zor ama saf bir emek çıkıyor karşımıza. Pek hunharca harcanacak bir şey gibi gelmiyor insana ve çok da havalı duruyor aslında. Tek bir fıçıdan çıkmış bir “özerk” lezzet. Diğerleriyle aynı kefeye girmiyor, kabullenmiyor kimseyi. Bir duruşu olduğu kesin, cesaret istiyor içicisinden. Her yerde bulunmam, bana özel bir çaba harcamalısınız bulmak için diyor. Ayrıca fiyatım da yüksek diye ekleyiveriyor. Son yıllarda çok kullandığımız bir kavram var ya hani; “seçilmişlik” İşte bu da viski dünyasının seçilmişi...



Bilindik içkiler gibi marketlerde falan kendisini bulmak bir hayli zor. Zaten fiyat olarak da normal malt veya blend İskoç’ların iki katı fiyatına. Ama yinede internet üzerinden satışı yüksek miktarda var. İngiltere veya İskoçya’ya giden birilerinden istenecek bir şey varsa işte o bir şişe “Cask Strength” olacaktır. Bu türün pahalı oluşunun ana sebebi üretim maliyetinin fazla olması. O fıçıdan sulandırılarak daha fazla ürün çıkartmak yerine saf halinin satılması elbette maliyeti arttırıcı ana etken. İçerken eklenecek su ile damıtım evinin yapmadığını siz yapabilirsiniz. Yeni içicilerine tavsiyem bu yönde, zira alkol oranı hayli yüksek biraz yumuşatmakta yarar var.



Genel olarak içiş şekline gelirsek. Normal bir “single malt”da yaptığımız bir kaç damla ile aromasını çıkartma işlemini bu tür içinde yapabiliriz. Hali hazırda sizi “Cask Strength” bir malta ulaştıran bir tutku gelişmişse zaten,  onu en özel anınıza saklayacağınız kaçınılmaz.



Sadece “Scotch Whisky” üreticileri bu yöntemi kullanarak sert alkollü bu türü piyasaya sürmüyor. Eğer bir İrlanda viskisi tüketicisi iseniz ve normalüstü bir şey istiyorsanız onlarında “Cask Strength” ürünleri mevcut. “Bourbon” üreticilerinin de bu yönde ciddi çalışmaları var. Fakat en kalabalık çeşitleme yine İskoçya ürünlerinde yer alıyor.



Son söz olarak şunu söylemek istiyorum; ne kadar tiryaki olursa olsun, viski içicilerinin yüzde 95’i içtiğinin ne olduğunu anlayamıyor. Böylesine çeşitlemenin çok zengin olduğu viski dünyasında, kendi yolunuzu bulmak, bu yolu bulurken uğrayacağınız duraklarda aldığınız her yudumda derin keyiflere imza atmak sizin elinizde. İyi terbiye edilmiş bir damak ile “Cask Strength” deneyimini yaşamak unutulmaz olacaktır. Unutmayın, hiçbir viski birbirine benzemez, bu tek fıçıdan çıksa dahi…


1 yorum:

  1. Cask Strength Viskinin dogal alkol oraninin yaninda baska bir avantaji daha var,örnegin resimde görülen Macallanin (bir litreliktir o sise)Fiyati 4-5 sene önce 59 Euroydu,yüzde 50 suyla inceltirsek iki sise 10 yillik Macallan sahibi oluyoruz :) .Bu arada viski icen arkadaslara bir tavsiyem olacak % 40 üzeri alkol iceren viskileri suyla inceltmekten cekinmesinler.Bu sayede gercekten viskinizin keyfine varabilirsiniz.

    YanıtlaSil